Dieta w uchyłkowatości jelita grubego

Dieta uchyłkowa jest polecana przez lekarzy osobom dotkniętym uchyłkowatością jelita grubego. Jest to dość powszechna dolegliwość układu pokarmowego, charakteryzująca się stanami zapalnymi kieszonkowatych wypustek tworzących się po zewnętrznej stronie jelita grubego. Pęknięcie uchyłka może prowadzić do wewnątrzustrojowego rozlania się bakterii i ostrego zapalenia otrzewnej.

W łagodnej postaci choroba uchyłkowa powoduje zaś regularne biegunki. Osoby cierpiące z powodu uchyłkowatości jelita muszą korzystać ze specjalnej diety, która zwróciła także uwagę ludzi zainteresowanym tematyką diet i różnych sposobów odżywiania w ogóle.

Podstawowym założeniem diety uchyłkowej jest zapobieganie tworzeniu nowych torbieli na jelicie poprzez umożliwienie normalnej cyrkulacji pokarmów. Dlatego żywieniowcy doradzają osobom z tą dolegliwością przede wszystkim spożywanie produktów bogatych w błonnik. Wysokobłonnikowe potrawy, jak świeże owoce i warzywa, a także pieczywo pełnoziarniste i dania o łagodnym smaku uchodzą pod tym względem za najlżej strawne. Angielski Instytut Medyczny poleca od 25 do 38 g błonnika dziennie dla osób poniżej 50 roku życia i od 21 do 30 g dla osób starszych. Jak Państwo widzicie to wcale

nie mało, jeśli spojrzeć na polską kuchnię.

Kolejną ważnym aspektem tej diety jest spożywanie dużej ilości płynów, tak aby błonnik wypełnił należycie swoje zadanie. Błonnik w sposób naturalny absorbuje wodę i pęczniejąc powoduje uczucie sytości. W przypadku braku dostatecznej ilości płynów produkty błonnikowe mogą jednak powodować zaparcia. Także, w przypadku choroby uchyłkowej lekarze radzą unikać owoców i warzyw (np. pomidory, truskawki) z małymi ziarenkami, ponieważ te najłatwiej trafiają do uchyłków jelitowych i powodują tam stany zapalne. Jak do tej pory nikt nie podważył tych założeń specjalnej diety uchyłkowej.

Osoby z tą dolegliwością powinny zatem unikać m.in. orzechów, prażonej kukurydzy, ziaren słonecznika, dyni, kminku, czy sezamu. Z kolei ziarna m.in. pomidorów, cukini, ogórka, truskawek, malin, maku, uchodzą raczej za mniej szkodliwe. Ogólnie jest to dieta dla osób z uchyłkami i zaparciami.